El test de Sylvain Neuvel

viernes, 6 de marzo de 2020


Ressenya en català

Alguna vegada us ha passat que comenceu a llegir un llibre i hi ha alguna cosa que fa click al vostre cap? Com si, de cop i volta, connectéssiu amb la historia. Bé, jo sabia que El test, de Sylvain Neuvel, m’agradaria. Ho vaig comentar ja en aquest post, repassant les novetats que més m’interessaven pel 2019. Ho sabia també per que havia gaudit moltíssim de Los gigantes dormidos, la primera part de la seva trilogia Themis files (encara tinc pendent les altres dues). Però el que no sabia es que la historia connectaria amb mi a un nivell tan profund.

El test ens presenta a l’Idir, un home de Iran que ha migrat fins a Anglaterra buscant una vida millor. Però tots els immigrants han de passar un test per obtenir la ciutadania anglesa. L’Idir s’ha preparat pel test, però no pel gir inesperat que patirà durant la realització de l’examen i que ficarà en dubte la seva ètica i moralitat.

Ja hem vist aquest capítol de Black Mirror. Ja coneixem la història que succeeix a Years and Years. Ja hem llegit aquesta novel·la de George Orwell. Les distopies que mostren el pitjor de la humanitat han estat presents en el cànon literari de la ciència ficció des dels seus inicis com a forma de criticar la societat i el status quo. Potser per això Neuvel escull aquest gènere per escriure un llibre tan contundent com El test, per mostrar un mirall.

I el mirall es diu Idir. Ficant-nos en la seva pell, coneixent la seva mentalitat i la seva forma de pensar, empatitzem amb el personatge principal. Tampoc es molt complicat, en Neuvel el presenta com una persona de qui et voldries fer amic: bona persona, sense prejudicis, amigable y agradable al tracte. L’heroi de la història, que desitges que tot li vagi bé. Però el mirall també són els examinadors i totes aquelles persones que accepten un sistema injust com a normalitat. La distancia que transmet el narrador es també la distancia amb la que nosaltres veiem la problemàtica, sense que ens esquitxi.

Aquest doble joc està molt ben aconseguit en la novel·la. El test és una historia molt curta, d’aquests llibres que es llegeixen en una tard. Crec que en això juga molt bé l’autor amb la lírica. El llibre està escrit amb un estil directe, bastant senzill, però a la vegada molt contundent. La primera persona ens apropa més als pensaments del personatge que a les accions i així Neuvel ens presenta idees sobre moral o ètica molt interessants. En cap moment el ritme desaccelera o es fa avorrit, al contrari: tot i ser una historia centrada en un moment, en un sol dia, amb pocs personatges, l’autor sap com fer per que el lector no pugui deixar el llibre.

En conclusió, El test es un llibre curt però molt potent, que presenta la problemàtica dels refugiats des d’un punt de vista molt interessant, amb tocs de distopia i ciència ficció. És un llibre fàcil de llegir, però no fàcil d’empassar. Una història curta però que, un cop llegida, es queda amb nosaltres. L’edició de Mai Més Llibres és, com sempre, excel·lent: amb traducció impecable de Marina Espasa i portada preciosa de Oriol Malet, és un llibre imprescindible per a tots els amants del gènere i de la literatura crítica.

_________________________________________________________________________________ 

Reseña en castellano:

¿Alguna vez os ha pasado que empezáis a leer un libro y hay algo que hace click en vuestra cabeza? Como si, de repente, conectarais con la historia. Yo sabía que El test, de Sylvain Neuvel, me iba a gustar. Ya lo comenté en su momento en este post, repasando las novedades de 2019 que más me interesaban. También lo sabía por lo mucho que disfruté de Los gigantes dormidos, la primera parte de su trilogía Thermis Files (aún tengo pendiente los otros dos). Pero lo que no sabía es que la historia conectaría conmigo a un nivel tan profundo.

El test nos presenta a Idir, un hombre de Iran que ha emigrado hasta Inglaterra en busca de una vida mejor. Pero todos los inmigrantes tienen que pasar un test para obtener la ciudadanía inglesa. Idir está preparado para el test, pero no para el giro inesperado de acontecimientos que sufrirá durante la realización del examen y que pondrá en jaque su ética y moralidad.

Ya hemos visto este capítulo de Black Mirror. Ya conocemos la historia que sucede en Years and Years. Ya hemos leído esta novela de George Orwell. Las distopías que muestran lo peor de la humanidad han estado presentes en el canon literario de la ciencia ficción desde sus inicios como forma de criticar la sociedad y el status quo. Quizá por eso Neuvel elige este género para escribir un libro tan contundente como El test: para crear un espejo.

Y el espejo se llama Idir. Poniéndonos en su piel, conociendo su mentalidad y su forma de pensar, empatizamos con el personaje principal. Tampoco es muy complicado, Neuvel lo presenta como alguien con quien querrías trabar amistad: es buena persona, sin prejuicios, amigable y agradable al trato. El héroe de la historia, a quien deseas que todo vaya bien. Pero el espejo también son los examinadores y todas esas personas que aceptan un sistema injusto con normalidad. La distancia que transmite el narrador es también la distancia con la que nosotros vemos la problemática, sin que nos salpique.

Este doble juego está muy bien aconseguido en la novela. El test es un historia muy corta, uno de esos libros que se leen en una tarde. Creo que en esto juega también muy bien el autor con la lírica. EL libro está escrito con un estilo directo, bastante sencillo, pero a la vez es muy contundnte. La primera persona nos acerca más a los pensamientos  del personaje que a sus acciones, y así Neuvel nos va presentando ideas sobre moral o ética muy interesantes. En ningún momento el ritmo desacelera o se hace aburrido, al contrario: pese a ser una historia centrada en un momento, en un solo día, con pocos personajes, el autor sabe cómo hacer para que el lector no pueda soltar el libro.

En conclusión, El test es un libro corto pero potente, que presenta la problemática de los refugiados desde un punto de vista muy interesante, con toques de distopía y ciencia ficción. Es un libro fácil de leer, pero no fácil de tragar. Una historia corta pero que, una vez leída, se queda con nosotros. La edición de Mai Més llibres es, como siempre, excelente: con una traducción impecable de Marina Espasa y una portada preciosa de Oriol Malet, es un libro imprescindible para todos los amantes del género y de la literatura crítica. 

Otras reseñas:

3 comentarios :

  1. Tiene una pintaza. Ojalá saliera en castellano :)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. La verdad es que sí, espero que lo traduzcan también al español... aunque al ser novela corta, imagino que es un poco más complicado.

      ¡Un beso!

      Eliminar